Žluté koření, které najde využití zejména v kuchyni. Ano, řeč je o kurkumě. Dokáže nejen dochutit a zbarvit pokrmy, ale také blahodárně působí na lidský organismus. Ptáte se jak? Čtěte dál a účincích kurkumy se dozvíte mnohem víc!
Blahodárné účinky kurkumy
Kurkuma je původem z Asie a celým jménem se jmenuje Kurkuma dlouhá. Zajímavé je, že tuto rostlinu řadíme mezi rostliny zázvorovité. Z rostliny kurkumy se využívá pouze její oddenek. Obsahuje kurkumin, tedy barvivo, které způsobuje sytě žlutou barvu kurkumy. Kurkumin se také významně podílí na pozitivních účincích kurkumy na lidské tělo. Kurkuma dále obsahuje minerály, vlákninu a vitamíny. Je základní složkou kari koření, které je hojně využívané v asijské kuchyni. Někteří dokonce kurkumu řadí mezi takzvané superpotraviny.
Účinky kurkumy na organismus
Kurkuma významně podporuje tvorbu žluči, napomáhá správné funkci trávicího systému a pozitivně působí na játra, zejména při potížích se zánětem jater. Důležité je také zmínit blahodárné působení na klouby. Konkrétně napomáhá jejich pohyblivosti, snižuje opotřebení chrupavek a ulevuje od zánětů. Významné je působení na kosti. Kurkuma funguje i jako antioxidant, navíc také posiluje imunitní systém. Právě z tohoto důvodu se vyplatí kurkumu užívat pravidelně. Kurkuma podporuje i správnou činnost srdce. Její účinky se mohou projevit i navenek, jelikož působí pozitivně i na pleť, kterou pročišťuje.
Konzumace kurkumy
Zde je důležité říci, že s konzumací kurkumy to není radno přehánět. Pro dospělého člověka je doporučena asi jedna lžička denně. Kurkuma se dá užívat různými způsoby, například ve formě koření. Tím můžete ochutit jídla, ať už se jedná o polévky, zeleninu, maso nebo dokonce čaje. Oblíbené je také kurkumové mléko. Kurkumu lze užívat i ve formě doplňku stravy, a to v případě, že vám její chuť nevyhovuje.