Sůl nad zlato, to jste už určitě slyšeli, z neosoleného jídla nebudete mít takový požitek, jako když svůj pokrm osolíte a nesolená jídla vám zaručeně nebudou chutnat. Ale také jste už určitě slyšeli, že sůl je nepřítelem v dietě i v rámci zdravého životního stylu, co si z toho teď vzít? Je sůl opravdu nepřítel, kterého je nutné vyřadit nebo rčení „sůl nad zlato“ platí a sůl je potřeba i v dietním režimu? Na odpověď se podíváme v dnešním článku.
Doporučený denní příjem soli je 5 gramů (dospělí jedinci). Není však tolik důležité, kolik soli denně přijmeme, ale kolik soli (sodíku) máme v těle. Klíčový faktor také hraje sportovní a fyzická aktivita během dne, teplota vzduchu a míra pocení.
Další důležitá informace je taková, že bychom měli sledovat, jakou sůl kupujeme. Nerafinovaná sůl obsahuje také stopové prvky, konkrétně draslík a hořčík, které společně se solí působí synergicky. Příjem hořčíku a draslíku by měl být stejný jako příjem sodíku a nyní nastává problém, protože mnoho lidí sice mají vyšší příjem sodíku, ale nízký příjem těchto dvou stopových prvků. Rovnovážné množství zařizuje vodní rovnováhu, ale také nervový a svalový systém.
Pozor na kuchyňskou sůl, která prochází rafinací a tím ztrácí draslík i hořčík, ale je často také obohacena o jód – další důležitý prvek pro tělo, který podporuje činnost štítné žlázy. Lepší volbou proto je sůl nerafinovaná.
Sůl je nezbytná pro správnou funkci nervové soustavy, pro správnou činnost svalů a má mnoho dalších zdravotních benefitů, proto nepodceňujte její příjem.